Resa till Laxviken och Storåbränna

| 12 juni 2019

37 intresserade SKPF Pensionärer på resa till Skogs och Flottningsmuséum i Laxviken och lunch på Big River Camp i Storåbränna

Tisdag den 11 juni åkte 37 intresserade SKPF Pensionärer på resa till Laxviken. Bakom ratten återfanns Torgny Sjöberg som tog oss till första stoppet som var Laxvikens gamla Bygdegård. Här möter oss Laxvikens egen Mr Folke Boogh, den före detta busschauffören som sedemera blev Flottningsbas och Museiägare i Laxviken. I bygdegården berättar Folke om husets tillkomst, IOGT Logen, vi bjöds på kaffe och god tunnbrödstut. Efter paus så far  vi vidare Skogs och Flottningsmuséum.

. Här, på den fina gården vid Hottagssjön, får vi ta del av en stor rikedom av allt som hörde till skogens och flottarnas liv och verksamhet. Det fina muséet innehöll även en gammal brudklädsel från 1700 talet, foton från tiden då flottningen pågick i våra vatten. Här såg vi även barnsaker, cykel, barnvagn mm som gav oss igenkänning, vi som var små på 1950 talet.

I nästa byggnad fanns världens första motorsläde, bygd av Bröderna Löfström, som bland annat varit på Åreskutan 1930-31, vi fick senare se en filmsekvens från den upplevelsen. Här guidade Folke oss, via egenhändigt byggda modeller, hur det såg ut när man flottade timret från skogen ner till sågverken som oftast låg neråt havet. Efter rundvandringen går vi upp på loftet och här finns fler modeller, på bl.a sågar, byggda av vår guide. Vi får även ta del av några filmsnuttar som visar Flottning i Kvistabäcken i Ljusdal, en fint uppbyggd flottningsränna. Vi får se flottningsolyckan i Ormsjön där 14 personer avled, Till minne av timmerköraren, När storskogen föll en film om skogsarbetet i äldre dar, samt Sista flottningen i Indalsälven, filmer av Erik Eriksson. Avslutningsvis spelar denne pratglade 90 årige man en låt på sitt dragspel samt läser en dikt för oss. Innan färden går vidare informerar Anders Edvinsson om muséets framtid. När Folke ska avsluta sitt verk här kommer Jamtli med Teknikland att ta över muséet. Fint att veta att det blir kvar.

Efter denna intressanta förmiddag går turen vidare till Storåbränna och Big River Camp där vi avnjuter en god lunch samt får en rundvandring i det fina hotellet. Mätta och belåtna far åter mot Östersund fulla av dagens alla upplevelser.  Tack Torgny som körde oss och tack alla medlemmar som deltog i denna resa.

En riktigt varm och skön sommar vill vi få önska er alla.

För styrelsen Britt Wikman

 

 

Text Britt Wikman Foto Britt Wikman m.fl.