Kontanter måste finnas kvar

Allmänt | 15 september 2023

I dagarna har vi skickat in ett svar på en remiss som handlar om kontanternas vara eller icke vara. Vi menar att möjligheten att kunna betala med kontanter är viktig av flera skäl. En utredning har gjorts där vi anser att utredaren inte har haft oss medborgare i fokus. Perspektivet har varit att människan ska anpassa sig efter systemet i stället för det omvända.

Aspekter som integritet, utanförskap, valfrihet, konkurrens bland betalmedel har därför inte analyserats utifrån medborgarens bästa intresse. Det är också mycket oklart hur statens ansvar ska se ut. Tre år av utredande har i stället utmynnat i att en ytterligare utredning föreslås. Detta kan vi inte acceptera.

Politiken måste agera nu innan vi helt har rivit ned den kontantinfrastruktur som samhället en gång byggt upp. Det är av största vikt att kontanterna garanteras som betalmedel och att det sker skyndsamt. Vi kan inte acceptera ännu en utredning med syfte att förhala frågan. Det finns inte heller någon anledning att uppfinna hjulet på nytt. Vi kan inspireras av våra grannländer Norge och Danmark som har löst kontantfrågan på fungerande sätt. Där har man lagstiftat om att kontanterna ska kunna användas parallellt med de digitala systemen och där är alla butiker, med vissa undantag, skyldiga att ta emot kontanter. Den som är osäker eller av annat skäl inte vill använda digitala tjänster kan då slippa göra det och veta att kontanter alltid fungerar.

Här kan du läsa vårt remissvar i sin helhet.