Ardalan Shekarabi: Höjda priser drabbar äldre

Äldrepolitik| Pension | 8 april 2022

Många äldre med låga pensioner drabbas särskilt hårt nu när priser för livsmedel, elpriser och drivmedel höjs.
- Vi oroar oss för att många äldre kommer att drabbas hårt av ensamhet och isolering, sa
SKPF Pensionärernas förbundsordförande, Liza di Paolo-Sandberg, på ett möte med socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi.

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi kallade den 7 april pensionärsorganisationerna till överläggning om hur höjda mat- och energipriser samt höga avgifter på drivmedel drabbar landets äldre.
– Om maten blir mycket dyrare kommer inte våra fattigpensionärer att äta näringsriktig mat, sa Liza di Paolo-Sandberg och citerade en medlem i distrikt Dalarna. Hon uttryckte också oro för att äldre exempelvis ska tvingas prioritera mat- och elräkningar och skjuta upp eller avstå uttag av dyr medicin.

Inför mötet hade SKPF Pensionärerna gjort en snabbenkät för att höra sig för hur inflation och höjda priser drabbar förbundets medlemmar. Oron var påtaglig.
– Många av våra pensionärer hade redan tidigare svårt att få ekonomin att gå ihop. Nu blir det helt omöjligt, menade Liza di Paolo-Sandberg.
– Först pandemin som var jobbig och nu det här. Det kommer att innebära att många som just kommit ut ur sin ensamhet efter pandemin åter blir sittande hemma, skrev en medlem i distrikt Västerbotten i enkäten.
En annan medlem distrikt Blekinge undrade:
– Vilket ska jag betala först? Elen så jag har ström eller lite mat på bordet?

Ardalan Shekarabi påpekade att regeringen nu lämnat in förslaget om ett garantitillägg till pensionärer med lägst pension. Förslaget ligger inom ramen för vårändringsbudgeten som presenteras den 19 april och innebär att en miljon pensionärer med en pension under 11 846 kronor i genomsnitt får 750 kronor. 500 000 pensionärer får det fulla stödet på 1 000 kronor skattefritt i månaden.

– Vi har 260 000 fattigpensionärer i vårt land. Pensionerna är för låga och de måste höjas, nu, poängterade Ardalan Shekarabi när förslaget till vårändringsbudgeten presenterades.
– Många pensionärer är trots ett långt arbetsliv beroende av garantipension.
Han tydliggjorde de låga pensionerna med följande exempel, helt färska siffror:
För att inte bli beroende av garantipension ska man ha en slutlön på 30 000 kronor efter 40 års arbetsliv med genomsnittlig löneutveckling. Garantipension för en ensamstående pensionär är 8 779 kronor i månaden före skatt.