Qigong med SKPF i Nyköping.

”Datorvanan måste bli bättre”

Sverige runt | 17 februari 2017

Sedan några år tillbaka har Nyköpings avdelning 43 återkommande datorkurser för ovana medlemmar som vill lära sig mer om hur man använder en dator. Många har tillgång till dator i hemmet och är välbekanta med skrivfunktion och e-post. Men kunskapen kan bli bättre, menar avdelningens datoransvarige Barbro Olsson.

Men verksamheten innehåller betydligt mer än datorkurs visar programmet på avdelningens hemsida. Mest livaktig är aktivitetsgruppen som varje dag, måndag till fredag mellan 10-15, har ett fullspäckat program i Tennishallens äldrecenter på Fruängsgatan 1 i Nyköping. Genom att ha aktiviteterna öppna för alla pensionärer har också avdelningen tillgång till gratis lokaler via kommunen.
Här kan man bland annat träna qigong, spela boule och delta i mjukgympa, göra smycken eller förkovra sig i en läsecirkel. Populärt är fredagsfikat med nygräddade våfflor.
Därutöver har Nyköping ett program specifikt för avdelningens medlemmar; resor, temacafé med föreläsningar, teater, underhållning, korvgrillning, sillunch i augusti och gröt i december med mera.

Grundläggande kunskaper
Avdelningens styrelse har som mål att datorkunskapen bland medlemmarna ska bli bättre.
Datorerna har klivit in i våra liv för att stanna, och alltfler funktioner som att betala räkningar, köpa resor och hålla kontakt med nära och kära, sker i dag via dator.
Och även om datorvanan ökar bland äldre finns det flera hinder att komma över. I Nyköping köpte man fyra nya datorer för att ge medlemmarna möjlighet att förbättra sin datorkunskap. Under detta år är det Karin Ekström som håller i datakursen på tisdagar. Och det är de grundläggande kunskaperna som hon prioriterar. Hur skapar jag en e-postadress, hur gör jag för att få kontakt med barn och barnbarn via Facebook och hur söker jag information på internet?
När Barbro Olsson vid ett medlemsmöte frågade 122 deltagare om de besökte SKPF pensionärernas hemsida www.skpf.se var svaren nedslående. Av de tillfrågade var det bara 10-15 personer som gick in på hemsidan.
– Flera visste inte var de kunde hitta den, trots att adressen står i vårt program som skickas till alla medlemmar, säger Barbro Olsson som svar på min fråga.

Största hindret att våga
Nyköping har funderingar på att bjuda in medlemmar och pensionärer till ett öppet hus där just pröva på att använda dator skulle prioriteras.
– Som med alla nya kunskaper är det största hindret att våga ge sig på och testa att starta en dator och pröva sig fram. Vi börjar på den nivån som deltagarna befinner sig, säger Karin Ekström.
Lars Hedin som är kassör i avdelningen tycker att idén är lockande och frågan kommer att diskuteras på ett styrelsemöte.
När Här&Nu besökte Nyköping avdelning 43 var elva närvarande, från styrelsen, några cirkelledare och från aktivitetsgruppen. Och ju mer aktiv man var desto mer datavana visade det sig också att man hade förvärvat. I styrelsen har åtta av nio datorer, i KPR hade alla dator utom en. Fem av de elva närvarande betalade räkningar via datorn, fyra av elva hade Facebook och lika många sökte resor på internet.