En stridbar kämpe för de mest utsatta
Äldrepolitik| Sverige runt | 9 september 2016
Det är få områden inom hälso- och sjukvården som Gunvor Petersson inte har varit med om att forma, som skolsköterska, distriktsköterska, som organisatör och administratör på Yrkesinspektionen i Växjö och Arbetsmiljöverket i Stockholm. Under nästan 55 år har sjukvården fått känna av en stridbar och kunnig person som vägrar acceptera orättvisor och missförhållanden.
För några veckor sedan fyllde Gunvor Petersson 80 år och passade på att fira tilldragelsen med några barndomsvänner och före detta skolkamrater i huvudstaden. Här hade hon sin senaste arbetsplats på Arbetsmiljöverket fram till 2001 – ett arbete som skulle vara i ett år, men som i stället blev 17.
Trots att hon bodde i Väckelsång några mil från Växjö med man, hus och hund var det engagerade arbetet att förändra och förbättra som drev henne att utbilda sig och söka nya yrkesmässiga utmaningar.
– Redan när jag var fem år bestämde jag mig för att bli sjuksköterska, säger hon.
Jobbar mot orättvisor
Det är också den viljan och ilskan över orättvisor och missförhållanden som gjorde att hon som blivande pensionär engagerade sig i äldreomsorgen, hur den ser ut och är utformad. Först blev det i SPRF, Sveriges pensionärers riksförbund, 1999 och nu sedan sammanslagning i maj med samma uppdrag som styrelseledamot i SKPF pensionärerna. Under nästan 55 år har sjukvården fått känna av en stridbar och kunnig person som aldrig ger sig när det gäller hennes kunskapsområde.
– Men inte hade jag trott att man skulle tvingas slita så hårt för äldrefrågor och äldreomsorgen. Att den skulle vara så tungarbetad det hade jag aldrig trott, säger hon när jag träffar henne i den sommargrönt inbäddade villan med generös trädgård i Väckelsång.
Medverkat till förändringar
Vi sitter på övervåningen i det som en gång var föräldrahemmet och som Gunvor och hennes man Sune tog över och renoverade när föräldrarna inte längre kunde bo kvar. Det är här hon har sina berömda kräftskivor då hon bjuder in medlemmar till höstens kräftpremiär.
På Arbetsmiljöverket hade hon branschansvar för hälso- och sjukvården i Sverige tillsammans med yrkesinspektörer som var ute i alla distrikten. Det gällde exempelvis tillsyn på intensivvårdsavdelning, att utforma föreskrifter om anestesigaser, cytostatika och en utredning om ambulansverksamheten tillsammans med Socialstyrelsen.
Därefter var hon med och arbetade fram hur ambulanserna skulle vara utrustade i hela Europa samt utformade standard för alla tekniska hjälpmedel när det gäller rullatorer och patientlyftar.
Och så har engagemanget fortgått med nya uppdrag och förtroenden.