Het välfärdsdebatt i Äldreriksdagen – se hela sändningen

Äldrepolitik | 28 september 2023

Nu finns hela Äldreriksdagen 2023 att se i efterhand. Ta del av Liza di Paolo-Sandbergs pensionsuppmaningar till partierna. Se också när det hettade till mellan äldreministern och oppositionen i debatten om äldreomsorgen.

Den som inte var på plats i tisdags när pensionärsorganisationernas ordföringar mötte företrädare för de åtta riksdagspartierna kan nu se hela sändningen via den här länken: Äldreriksdagen 2023 (Youtube). SKPF Pensionärernas Liza di Paolo-Sandberg inledde pensionsdebatten med att uppmana partierna att agera och leverera – efter ett helt år då pensionsfrågan satts på paus. 

Även Tidöpartiernas besked om att satsa 16 miljarder på välfärden, samtidigt som sektorn väntas gå med 28 miljarder i underskott nästa år, kom upp till debatt. 

– Man knaprar ur äldrevården när man lägger budgeten på det här sättet, sa Janine Alm Ericson (MP). 

”Enorma effekter”
S och V var inne på samma linje och menade att inget längre händer med pandemins alla satsningar och löften. 

– Vi ser att de ökade bidragen till sektorn nu minskar med 1,8 miljarder kommande år och 3 miljarder året efter. Det kommer att få enorma effekter på äldreomsorgens område, sa Fredrik Lundh Sammeli (S). 

– Man blir ju lite bekymrad och sorgsen när vi var så överens under Coronapandemin. Nästa år blir det svåraste året för äldreomsorgen sedan 90-talets stora uppsägningar, sa Nooshi Dadgostar (V). 

”Göra jobbet själva i kommunerna”
Den moderata äldreministern höll förstås inte med oppositionspartierna. 

– Vi täcker nu upp för ungefär 60 procent av det budgeterade underskottet. Det innebär också att man behöver göra jobbet själva i kommunerna och regionerna. Det finns många olika sätt. Man får göra ett arbete för att skära ner onödig byråkrati och administration, men man ska de facto definitivt inte skära i välfärdens kärna, sa Anna Tenje (M).  

”Måste sänka förväntningarna rejält”
När Tidöpartiernas budget för 2024 nyligen presenterades uttryckte även SKPF Pensionärerna en stor oro för konsekvenserna för äldres vård och omsorg.  

– Regeringen lovade att prioritera välfärden, men nu är beskedet att kommuner och regioner måste prioritera tuffare. Det låter som om vi pensionärer måste sänka förväntningarna på välfärden rejält – trots att det nyss talades om att vården och omsorgen skulle bli så mycket bättre, kommenterade Liza di Paolo-Sandberg.