Kompisbord: Ta en fika för gemenskapen

SKPF internt | 16 december 2019

SKPF Pensionärerna lanserar nu konceptet Kompisbord som ett led i arbetet mot ensamheten i samhället. Landets första Kompisbord finns redan på plats i Eskilstuna och nu hoppas förbundet att konceptet ska sprida sig.

– Ett kompisbord är ett helt vanligt bord på ett kafé eller en restaurang med en skylt som talar om att de som sitter där gärna tar sig en pratstund med någon okänd. Om du är ensam eller med en vän spelar egentligen ingen roll, alla är välkomna att stanna en stund, säger Peter Sandberg, utredare på SKPF Pensionärerna.
Landets första kompisbord presenterades på Seniorfestivalen på Fristadstorget i Eskilstuna i slutet av augusti. Ett av ämnena för festivalen var just social gemenskap, vilket Kompisborden är tänkta att främja.

Välkommen att ta kontakt
– De flesta sätter sig inte ned oinbjudna på ett fik och börjar tala med en okänd då det ses som ett konstigt beteende. Ett Kompisbord är däremot den plats där detta är välkommet, säger Peter Sandberg.
Det är fritt fram för alla lokalavdelningar i SKPF Pensionärerna att delta i satsningen och förhoppningen är att Kompisborden ska komma att finnas över hela landet.

Så kan din avdelning delta
Du och din avdelning kan också delta i SKPF Pensionärernas Kompisbordprojekt mot ensamhet.
Ni behöver till att börja med fråga en restaurang eller ett kafé om de vill upplåta ett bord i sin lokal till projektet. I början kommer Kompisbordet behöva bemannas av en eller flera kompisambassadörer som kan förklara för besökare vad verksamheten handlar om.
Kompisbordpaketet (en skylt till bordet, klistermärken som lokalägaren kan sätta upp på dörren och namnlappar till era ambassadörer) beställs kostnadsfritt från kansliet via epost till info@skpf.se

Kompisbordspaketet.

Text Rikard Johansson Foto Rikard Johansson