Pensionsåldern höjdes - utan åtgärder för de i tunga yrken

Äldrepolitik | 14 januari 2020

- Det här är ett svek, vi kan bara hålla med Kommunal. Det säger SKPF Pensionärernas förbundsordförande Berit Bölander apropå hur regeringen hanterat höjningen av pensionsåldern.

I måndags lämnade Kommunals ordförande Tomas Baudin över en protestlista med 25 000 namnunderskrifter till regeringen, riktad mot den successiva höjning av pensionsåldern som påbörjades vid årsskiftet. De undertecknande kommunalarna är kritiska mot att regeringen drev igenom höjningen utan att först säkra åtgärder för alla de som inte orkar jobba några år ytterligare.

– De flesta av våra medlemmar är gamla kommunalare och vi vet att de där sista åren innan pensioneringen är oerhört tuffa när kroppen säger ifrån. Många tvingas till sjukskrivning eller deltidsarbete, de orkar inte mer. Att nu förlänga yrkeslivet ytterligare utan att vidta några åtgärder för de som inte orkar hugga i några år till är verkligen ett svek, vi kan bara hålla med Kommunal, säger Berit Bölander, förbundsordförande i SKPF Pensionärerna.

I dag går den genomsnittlige kommunalaren i pension vid 63 års ålder. Redan 2026 kommer den nedersta åldersgränsen för uttag av allmän pension att ha höjts till 64 år. Då ska också den lägsta åldern för garantipension ha höjts till 67 år. Berit Bölander:

– Om kommunalarna i dag inte orkar jobba längre än till 63 år, vad är det man tror ska hända fram till 2026 som gör att de plötsligt ska orka jobba till minst 64 år? Utan att man vidtar några åtgärder som på allvar förbättrar deras förutsättningar?

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) välkomnar Kommunals protestlista och säger till TT att regeringen ”tittar på” särskilda regler för de som sliter ut sig, att ”mer behöver göras” och att frågan ska utredas.

– Det känns tyvärr inte alls betryggande. Det tittas och utreds för jämnan, nu vill vi se konkret handling, säger Berit Bölander.

 

Lägsta ålder för att ta ut allmän pension
2019: 61 år
2020: 62 år
2023: 63 år
2026: 64 år

Lägsta ålder för att ta ut garantipension
2019: 65 år
2023: 66 år
2026: 67 år

Text Rikard Johansson Foto Rikard Johansson