
SKPF om äldreenkäten: ”Tydligt hur bemanningskrisen påverkar”
Äldrepolitik | 6 oktober 2023
I årets enkät till alla med äldreomsorg syns flera försämringar kopplat till bemanningen de senaste tio åren. Det har bland annat blivit svårare att få kontakt med omsorgspersonalen och att träffa läkare. Men positivt är att den ofrivilliga ensamheten minskat något det senaste året.
Drygt 116 000 personer har i år svarat på Socialstyrelsen enkät till alla med hemtjänst eller plats på äldreboende. Jämfört med förra årets resultat, som visade på stora negativa förändringar på flera frågor, syns vissa bättringar. Ett exempel på det är att de som ofta besväras av ensamhet på sitt äldreboende har minskat från 24 till 19 procent mellan 2022 och 2023.
Men i en jämförelse med för tio år sedan konstaterar Socialstyrelsen att det blivit sämre med det mesta.
– Utvecklingen över tid visar på en generellt nedåtgående trend och under pandemiåren blev det ännu sämre, säger Michaela Prochazka, äldresamordnare på Socialstyrelsen, i en nyhet.
Flera av de resultat som försämrats sedan undersökningens startår 2013 kan kopplas till äldreomsorgens bemanning.
– Det blir så tydligt hur bemannings- och kompetenskrisen i äldreomsorgen påverkar de äldre på punkt efter punkt. Det krävs en bredd av åtgärder för att vända trenden. Skärpta krav, ökade statsbidrag och förstärkta satsningar på kompentensutveckling, arbetsmiljö och arbetsvillkor är några exempel, kommenterar SKPF Pensionärernas förbundsordförande Liza di Paolo-Sandberg.
På särskilda boenden för äldre ska det alltid finnas personal tillgänglig dygnet runt som utan dröjsmål kan uppmärksamma om en boende behöver stöd och hjälp. Här har andelen äldre som svarat att det är ganska eller mycket lätt att få kontakt med omsorgspersonalen sjunkit från 85 till 80 procent sedan 2013.
En jämförelse tio år bakåt i tiden visar också att:
- äldre på särskilt boende som svarat att det är ganska eller mycket lätt att få träffa läkare vid behov minskat från 60 till 49 procent
- äldre på särskilt boende som svarat att det är ganska eller mycket lätt att få träffa sjuksköterska vid behov har gått ner från 78 till 72 procent
- äldre med hemtjänst som svarat att de oftast eller alltid har möjlighet att påverka vilken tid personalen kommer har sjunkit från 61 till 53 procent.
- äldre med hemtjänst som svarat att hemtjänstpersonalen oftast eller alltid brukar komma på avtalad tid har minskat från 86 till 81 procent.