Varmt grattis,
Sveriges första kvinnliga statsminister! 

Samhällsinformation | 29 november 2021

SKPF Pensionärerna gratulerar Magdalena Andersson, Sveriges första kvinnliga statsminister någonsin. 

– Men valet är bara första steget. Nu förväntar vi oss att politiken vrids om och blir ännu mer jämställd. Vi förväntar oss viktiga reformer som ger mer jämlika pensioner för våra medlemmar och blivande medlemmar. Vi förväntar oss särskilt att alla anställda och tidigare anställda i vård och omsorg äntligen får mer jämlika, och högre, pensioner, säger Liza di Paolo-Sandberg, förbundsordförande för SKPF Pensionärerna, i en kommentar till dagens statsministerval. 

En stor andel av SKPFs medlemmar kommer från Kommunal, Sveriges näst största fackförbund. Och åtta av tio medlemmar i SKPF Pensionärerna är kvinnor.
– För vårdens och omsorgens anställda är valet av en kvinnlig statsminister en viktig milstolpe men det måste få genomslag i den politik som förs. Det handlar inte bara om mer jämlika och jämställda pensioner. Det handlar också om att få ett hållbart arbetsliv där kvinnor i vården kan jobba ett helt yrkesliv. Det handlar om att äldre måste få större inflytande och bättre representation i exempelvis riksdagen. Vi måste också få en äldreomsorg som satsar på personalen och deras kompetens.  

– Jag ser fram emot ett fortsatt bra samarbete med regeringen, bland annat i regeringens Pensionärskommitté. Där och på andra ställen i samhället förväntar jag mig att det märks konkret att Sverige äntligen har en kvinna som statsminister, avslutar Liza di Paolo-Sandberg. 

Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet