Var femte pensionär saknar läkemedel för en månad hemma

Samhällsinformation | 28 april 2025

Att ha medicin hemma för en månad är viktigt för din egen beredskap vid kriser. Men var femte pensionär har inte en månads förbrukning av alla sina receptbelagda läkemedel hemma, enligt en ny enkät.

De flesta, omkring 80 procent, av pensionärerna som regelbundet använder receptbelagda läkemedel följer Socialstyrelsens råd om att ha en månads förbrukning hemma. Men ungefär 20 procent gör det inte. Av dem är det 12 procent som har vissa läkemedel för en månad, medan 8 procent inte har några läkemedel för så lång tid framåt. Det visar en enkät bland SKPF Pensionärernas medlemmar.

– Många pensionärer har en god beredskap när det gäller läkemedel. Men vi kan inte bortse från att en femtedel riskerar att stå utan vissa av sina viktiga mediciner om något händer som gör att samhället inte riktigt fungerar som det brukar, säger Liza di Paolo-Sandberg, SKPF Pensionärernas förbundsordförande.

Anledningarna till att inte ha mediciner för en månad är olika. Nästan var tionde, nio procent av de som svarar att de inte har fullgod beredskap, uppger att de inte får tag i tillräckligt mycket läkemedel. Cirka sju procent svarar att de inte har råd.

– Medicin för en månad är viktigt såväl för din egen hälsa som för befolkningens gemensamma beredskap för kriser, och ytterst krig. Det är mycket allvarligt att kostnaderna och läkemedelsbristen hindrar äldre från att förbereda sig på bästa sätt, säger Liza di Paolo-Sandberg.

SKPF Pensionärerna kräver därför att regeringen drar tillbaka planerna på försämringar i högkostnadsskyddet för läkemedel.  Samtidigt behöver arbetet för att säkra en god tillgång på läkemedel i hela landet intensifieras.

Information har inte nått alla
Enkäten visar också att en tredjedel, 33 procent, av de som inte har några eller bara vissa läkemedel för en månad uppger att det beror på att de inte har tänkt på det. Nästan lika många anser att det inte behövs.

– Rekommendationen om läkemedelsberedskap har nått fram till många, men uppenbarligen inte till alla. Här måste det till fler informationsinsatser från myndigheterna. Vi pensionärsorganisationer måste också ta vårt ansvar. Vi kan inte ha vissa grupper som hamnar utanför när samhället rustar upp, säger Liza di Paolo-Sandberg.

Fakta om undersökningen

  • Enkäten skickades via e-post till medlemmar i SKPF Pensionärerna över hela landet den 10 april och besvarades av drygt 12 000 personer.
  • Pensionärer i alla åldrar deltog, men majoriteten av respondenterna är mellan 66 och 75 år.
  • Cirka åtta av tio svarande är kvinnor, vilket avspeglar könsfördelningen bland SKPF Pensionärernas medlemmar.