Radio Signalen.

16 år i etern med Radio Signalen

Sverige runt | 26 oktober 2016

Trots att klockan börjar närma sig 16-slaget sitter veteranerna Göte Lindberg och Gunnar Jarrå, lugnt och småpratar framför sina mickar. Strax ska en av årets höjdpunkter i Radio Signalen gå i sändning – Sommaren som gick med Göte. Och även i år har det varit några grundstötningar vid Skåre och Stavsundsrevet vid inloppet till Trelleborg.

– Vi börjar alltid med en marsch och så kommer jag att spela en låt för alla snedseglare som gått på grund, Snedseglaren med Benny Anderssons orkester, säger Göte Lindberg och skrattar.
– Alltid är det någon och i år var det sex stycken. De tror att det är öppet ända fram till Falsterbo kanal och kollar inte så noga på sjökortet.
Det är alltid sista torsdagen i månaden som är vikt för Göte Lindbergs betraktelser. Det blir gärna program om historiska händelser och särskilt populära var ett som handlade om Östersjön – dödens hav. Bland de program som lyssnarna önskat i repris vara när Göte Lindberg pratade om sin far – Min far, och spelade Magnus Ugglas låt Jag och min far.

Anekdoter från sommaren
I programmet sommaren som gick blir det lite anekdoter från den gångna sommaren – Flottans män riksårsmöte – som genomfördes i Helsingfors, Signalens dag, om att åldras och befinna sig i åldersspannet mellan 50 och 80, kräftskivan som var, samt ett och annat om barn och barnbarn, berättar Göte Lindberg.
Och medan Göte Lindberg samtalar med lyssnarna är Gunnar Järrå plattvändare – ja, inte direkt i detta program eftersom han redan har en spellista och cd-skivorna ligger prydligt framför honom. När han själv håller i något av programmet så är det den egna skivsamlingen, närmare 5 000 LP-skivor, som släpas fram och tillbaka till studion i ABFs lokaler.
– Nu är det full överallt i garderoben, på vinden, i källaren och i soffan. Vi får sitta på balkongen eller i köket, säger Gunnar Jarrå och skrattar.

Respons från lyssnarna
Men det är inte bara SPRF/SKPFs avdelning 257 som sänder radio. Det gör även SKPF-avdelningen 59.
Mycket lokalradio blir det i Trelleborg, men det är populärt och programmen har många lyssnare.
– Vi får mycket respons från våra lyssnare och många skickar brev till styrelsen och vill höra någon repris, men den möjligheten har vi inte ännu. Men vi ska se om vi kanske kan få en sådan tjänst, säger ordförande Margareta Mårtensson i avdelning 257.

Vi får mycket respons från våra lyssnare och många skickar brev till styrelsen och vill höra någon repris.

Förutom Göte Lindberg och Gunnar Jarrå är det ytterligare tre radiopratare från avdelningen Håkan Fredriksson, ansvarig utgivare, Bosse Johansson, Helge Nilsson och Lars Persson. Programinnehållet är jazz i olika former, om musiken och musiker, olika tidsepoker och artister.

Två avdelningar i Trelleborg
Många äldre håller sig á jour om vad som händer i Trelleborg genom lokalradion, vilka aktiviteter som är på gång. Ibland ingår inslag om avdelningens aktiviteter och intervjuer med ledamöter i styrelsen.
Sedan den första juli har Trelleborg två avdelningar under SKPF Pensionärerna, avdelning 257, som tidigare av en avdelning under SPRF som då gick samman med SKPF. Avdelningarna är självständiga under förbundet och som medlem i SKPF har man rätt att välja vilken avdelning man vill tillhöra.
– Vi hade vårt första gemensamma möte den 5 oktober. Vi ska samarbeta och hitta former för att ge bättre service till medlemmarna, säger Margareta Mårtensson.
I slutet av oktober är Göte i etern igen, då kommer programmet titeln Mitt 50-tal, i november är ämnet det Kalla kriget. Idén att sända lokalradio fick Göte Lindberg vid en konferens med SPRF 1997, då han var ordförande i avdelningen.
– Någon berättade att de startat närradio i Norrland. Jag blev nyfiken och efter mycket funderande så skickade jag och Bertil Glans in en ansökan till Sveriges radio. Den 25 maj 2000 genomförde vi den första sändningen, som var inspelad i förväg, men i augusti samma år började vi sända direkt.

  • Radio Signalen sänder på 92,8 FM-bandet två dagar i veckan, tisdagar 10.00–12.00 och på torsdagar 16.00–18.00 och 20.00–21.00.
  • Söderslätts kommunalpensionärer sänder torsdagar mellan 10.00-11.00.
  • Övrig verksamhet i avdelning 257 Signalen, Trelleborg: Studiecirklar i matlagning, Passion för livet, litteraturcirkel, boulespel, canasta och stavgång.