
8 mars - internationella kvinnodagen
Allmänt| Samhällsinformation | 8 mars 2023
I vilken kommun lever kvinnor mest jämställt? Jo, i Sorsele i Västerbotten. På allra sista plats, nr 290, placerar sig Vellinge i Skåne. Det visar Länsförsäkringars jämställdhetsindex, där man kartlagt fem variabler: Pension, Vård av barn (VAB), sjukpenning, inkomst och föräldraledighet.
Det svenska nationella jämställdhetsmålet är att kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sina egna liv. Det betyder att kvinnor och män ska ha samma ekonomiska självständighet, samma makt och inflytande. Och att de även ska dela arbetet med hem och barn lika.
– Vår nuvarande regering säger sig vara feministisk. De säger sig sätta jämställdhet mellan kvinnor och män i centrum. Men den här mätningen visar att det är långt kvar innan vi når målet om ekonomisk jämställdhet mellan könen. Jag efterlyser skarpa politiska löften om åtgärder som snabbt skapar bättre förutsättningar för kvinnor, säger SKPF Pensionärernas förbundsordförande Liza di Paolo-Sandberg.De tio kommuner som placerar sig i toppen:
1 Sorsele
2 Övertorneå 3 Ljusnarsberg 4 Överkalix 5 Härnösand 6 Gotland 7 Hjo 8 Berg 9 Tidaholm 10 Strömsund
De tio kommuner som placerar sig i botten:
290 Vellinge 289 Danderyd 288 Grästorp 287 Båstad 286 Ydre 285 Arvidsjaur 284 Jokkmokk 283 Haparanda 282 Perstorp 281 Ragunda
Så placerar sig de tre största kommunerna i rankingen:
22 Stockholm 31 Göteborg 100 MalmöIntressant fakta om jämställdheten i landet
När ett par är omkring 27 år skiljer det redan 4 300 kronor i månaden mellan könen. När de är 37 år har den skillnaden ökat till 7 500 kronor i månaden. Nästan hälften (48 procent) av båda föräldrarna anser i en annan undersökning att det finns fördomar mot kvinnor som vill gå tillbaka till jobbet tidigare än normen föreskriver och hur vi sedan tar ansvar för det obetalda arbetet i hemmet. Ett föräldraskap som påverkar såväl lön som pension. Att kvinnor har både lägre lön och pension kan ha sin förklaring i stora skillnader i ansvaret för barnen. 2022 tog pappor 30,3 procent av föräldraledigheten och kvinnorna tog ut 69,7 procent. Under 2022 vabbade pappor totalt 3,3 miljoner dagar medan mammor vabbade 5,2 miljoner dagar.