Äntligen ses pensionsavgiften och gasen i pensionssystemet över

Pension | 28 februari 2024

SKPF Pensionärerna välkomnar pensionsgruppens besked om att se över pensionsavgiften och hur överskottet i pensionssystemet kan betalas ut genom en så kallad gas. ”Vi har länge uppmanat riksdagspartierna att ta tag i både avgiften och gasen för att höja pensionerna”, säger förbundsordförande Liza di Paolo-Sandberg.

Pensionsgruppen har kommit överens om att se över pensionsavgiften och en så kallad gas i pensionssystemet, så att överskottet i systemet kan komma dagens och morgondagens pensionärer till del.

– Det är glädjande att pensionsgruppen har enats och nu börjar agera. Vi har länge efterlyst en översyn av pensionsavgiften. Vi förutsätter att utredningen också landar i att avgiften måste höjas, för att ge utrymme för högre pensioner. Det är särskilt viktigt för de som arbetar inom kvinnodominerade yrken med låga löner, säger Liza di Paolo-Sandberg.

Förbundet ser också införandet av en gas i pensionssystemet som viktigt för att höja pensionerna.

– Finns det en broms så ska det också finnas en gas i systemet. När det nu ligger så mycket pengar i påsen måste de också komma pensionärerna till del. Det är bra att frågan utreds ordentligt så att pengarna används på ett rättvist och ansvarsfullt sätt, så att vi inte äventyrar morgondagens pensioner, säger Liza di Paolo-Sandberg.

SKPF Pensionärerna anser samtidigt att det är av största vikt att det också görs en översyn av pensionssystemet i sin helhet. När inkomstpensionen ses över måste också grundskyddet utredas.

Här kan du läsa vår rapport Dags för en gaspedal i pensionssystemet 
Läs mer om nyheten på Här&Nu