Ann-Britt Eriksson och Birgitta Brostad.

Boden ger mervärde till medlemmarna

Pensionärsråd| Sverige runt | 15 februari 2018

I föreningslokalen sitter elva damer djupt koncentrerade med pilligt tennarbete. Det är en av föreningens 40 studiecirklar och här tillverkar deltagarna tennflätade armband, ibland med infästa pärlor, tennslingor som sedan monteras på läderarmband. Dagliga studiecirklar, gratis gympa, besöksverksamhet, resor. Det är en diger verksamhet som lockar många 65-plusare.

SKPFs två avdelningar i Boden, 220 och 40, organiserar drygt 30 procent av alla pensionärer i kommunen, cirka 2 400. Och med de övriga pensionärsorganisationerna, PRO, SPF och Unionen är man en maktfaktor att räkna med. Av kommunens 28 000 invånare är cirka 7 000 65 år och äldre, drygt 4 000 är organiserade i något av pensionärsförbunden.
Då är det inte så konstigt att avdelning 220, med ordförande och tidigare kommunchef Per-Ulf Sandström i spetsen, lyckats förhandla sig till 200 000 kronor i aktivitetsstöd, något som gynnar alla förbunden.
Dessutom har avdelningen tagit på sig ett socialt samverkansarbete med kommunen och ska ta emot kommunplacerade flyktingar som fått uppehållstillstånd. Under 2018 är det 21 personer som blir hämtade vid flyg eller tågstationen, får transport till boende, får hjälp med första inköp av kläder och annat av vikt, samt får genom SKPFs arbete viktig information och annan praktisk hjälp vid inflyttningen.

Vill bryta ensamhet
– Jag har jobbat med de allra mest utsatta människorna i samhället och har nu börjat om på nytt som pensionär. När man möter dessa flyktingar och inser hur drabbade de är av krig, förföljelse, svält, kan man inte bli annat än berörd, säger Mona Ahlström som tillsammans med Per-Ulf Sandström ansvarar för insatsen.
Avdelning 220 har sin historia i SPRF, men har sedan sammanslagningen med SKPF pensionärerna i juli 2016 gott samarbete med Bodens andra SKPF-avdelning. Det är också Karin Liljestrand, ledamot i SKPFs förbundsstyrelse och ordförande i avdelning 40 och Per-Ulf Sandström som leder arbetet på distriktsnivå, som vice ordförande och ordförande. Och självklart har Boden därmed en stark ställning i distriktet. Arbetets mål delar de gemensamt:
– Vår målsättning är att ge människor ett mervärde i vardagen. Vi vill bryta ensamhet och skapa mötesplatser, säger Per-Ulf Sandström.

Mängder av aktiviteter
Och så radar han upp övrig verksamhet som kulturcafé, en träffpunkt öppen för alla pensionärer i kommunen med filmförevisning och olika underhållning. Det finns en trivselgrupp som står för allt arbete vid årets återkommande fester, som påskbuffé, vårsupé, höstfest och den obligatoriska surströmmingsfesten när man bor norr om Dalälven. Och julbordet med 35 rätter, allt hemlagat.
Och så får vi inte glömma funktionärs-lunchen när samtliga funktionärer som har haft en uppgift blir inbjudna till en gemensam lunch.
Det är fredagsmys med dans (om man vill) en gång i månaden och skördemarknad, till vilken man bakar mjukkakor i stora lass och säljer. Varje år genomför avdelningen sju till åtta resor, den senaste gick till Jokkmokks marknad med bara 19 minusgrader. Man har en egen radiosändning i Bodens närradio. Och så naturligtvis medlemsmöten, det brukar vara elva per år och samlar ett hundratal medlemmar
Och så har föreningen gratis gympa för alla i avdelningen. Med erfarna gympaledare i en trevlig idrottshall lockar man en hel del nya medlemmar.
– Vi är mellan 90 och 100 som deltar i de båda passen, måndagar och torsdagar. Intresset ökar och många har insett vikten av att röra på sig, säger gympaledaren Else-Maj Sundkvist.

Droppen urholkar stenen
Det är inte tu tal om att verksamheten imponerar. Bakom engagemanget, drivet och entusiasmen står styrelseledamöterna med olika uppgifter och ansvar.
SKPF kan också skryta med ett framgångsrikt arbete i KPR, kommunens pensionärsråd. Här får avdelningen information om vad som är på gång i kommunen och har lite av en remissfunktion när det gäller äldrefrågor. Det är inte alltid man får igenom sina önskemål, men kommunalrådet lyssnar…

Vi fick igenom att alla med rollator får åka gratis buss.

– Många bäckar små, eller droppen som urholkar stenen, formulerar Karin Liljestrand hur arbetet fortskrider i KPR.
– Och vi har fått igenom att alla med rollatorer får åka gratis buss och kan gå på där bak.
Det finns ett starkt samhällsengagemang i avdelningen som kommer i uttryck även i besöksverksamheten, ett samarbete mellan avdelning 220, Röda korset och Svenska kyrkan i Boden.
Det är en verksamhet som går utanför hemtjänstens arbete eller den verksamhet som finns på äldreboenden. Syftet är att den som är ensam ska kunna få en vän att fika med, promenera med eller bara prata.
– Vi är lyssnade och stödjande och kan ge en liten guldkant på tillvaron, säger Siv Nilsson, frivilligledare i besöksverksamheten.