Evigt ung på soligt kollo för seniorer

SKPF internt | 16 september 2021

Det är strålande sol på denna natursköna plats i Östergötland i början av augusti. Nu brådskar det. Ett gäng seniorer mellan 65 och 96 är på väg mot sjön Risten, några ska bada i det 20-gradiga vattnet. Några kommer med gåstavar i allt annat än vilotempo. Här vid stranden väljer man dagens andra morgonaktivitet. För en dryg halvtimme sedan var det sittgympa på altanen. Och klockan är bara tio på morgonen.

Men jag möter bara glada miner, skratt och småprat: ”Härligt! Man känner sig ung på nytt! Nu springer jag i korridorerna. Det trodde jag aldrig för en vecka sedan! Kollot har räddat mitt liv! Det räddar mitt liv varje dag!”
Laila Nilsson är med sina 96 år kollots grand old lady, men om man väntat sig ett stillsammare tempo, tittar man åt fel håll. Sittgympa och bad – varje dag. Och så har hon skaffat sig en kollokompis, Birgit Johnsson, 89. Och de har kommit överens om att hålla kontakten även efter kolloveckan.
– Jag är så lycklig över att jag fick följa med, konstaterar Laila Nilsson.

”Kollo är ingen semester”, får jag veta. Ja, då är det väl bara att hänga på…
Sommarens kollovistelse på Missmyra konferensanläggning är ett samarbete mellan de tre pensionärsorganisationerna; SKPF pensionärerna, SPF seniorerna och PRO. Regionen har gått in med stödpengar och ”kollonisterna” betalar bara 1 250 kronor för en veckas vistelse och då ingår husrum, mat, fika, föreläsningar och obligatoriska aktiviteter för alla.

Seniorerna – en maktfaktor
Man är särskilt stolt över samarbetet över organisationsgränserna och i länet organiserar man närmare 30 000 pensionärer. Här har seniorerna blivit en maktfaktor som det är svårt att runda vid olika politiska beslut. Pensionärsforum – lägg det namnet på minnet. Förbundens företrädare vilar inte på hanen minsann, utan ställer sig oavvägt på barrikaderna för att lyfta frågor som rör regionens seniorer.

– Det är tredje året som vi arrangerar kollo på Missmyra Risten strand. Och vi är så glada att vi kan erbjuda den här vistelsen i år igen. I år har vi två grupper som kommer, varsin vecka. Totalt cirka 50 personer. Och alla är så duktiga att sprita händerna och undvika trängsel, säger Mari-Anne Andersson, en av arrangörerna och ordförande för SKPF pensionärerna i distrikt Östergötland.
Att vistelsen gör gott märks redan efter några dagar, vittnar deltagarna:

Galopperar fram
– I början orkade jag knappt gå i korridorerna. Nu galopperar jag fram, säger Gunilla Dahlgren, 82.
Hon är författaren bakom böcker om Lilla fruntimret, som hon började teckna och skriva text till redan 1961. Nu är hon med både som deltagare och kåsör då hon en eftermiddag kåserar om sin senaste bok, Lilla fruntimrets trädgård.
– Det går inte att vila sig till kondis, säger hon och skrattar.
– Jädrans Dagny Carlsson. Hon har med sina år satt ribban så högt för oss som börjar komma upp i åren, säger hon med glimt i ögat.

Efter en stroke så har vägen tillbaka varit mödosam. i början förlorade hon talet.
– Nu går det bra att hålla låda igen. Och jag har börjat fundera på att ta upp mina föreläsningar från förr. Jag har en del förfrågningar. Är det något roligt så orkar jag, säger hon.

Jan-Erik Lövbom, SPF seniorerna, och Marie Reifeltorn, PRO, båda i arrangörsgruppen, ser till att vistelsen rullar utan missöden.
– Det är så roligt. Tänk det var fem som började bada och nu är det runt tio varje dag som doppar sig och simmar. Jag är imponerad, säger Marie Reifeltorn när badgänget bryter upp för att hämta sina badkläder.

”Beredd på att göra lite av varje”
Mari-Anne Andersson har ångtvättat korridorerna, städat toaletter, hållit i sittgympa och föreläst om säkerhet i hemmet.
– Vill man vara med på kollo då får man vara beredd på att göra lite av varje, säger hon.

Ja nog beror nöjdheten bland kollonisterna inte bara på det fina vädret. Arrangörernas insats är absolut en bidragande orsak till en positiv vistelse och den varma och trevliga stämningen.

Se en video från Missmyra

Mer läsning i Här&Nu nr 4/2021

Text Ullacarin Tiderman Foto Lars Tiderman