Tobias Baudin, Ardalan Shekarabi och Liza Di Paolo Sandberg diskuterade kommunalarnas pensioner.

"Inte skäliga pensioner efter ett helt yrkesliv"

Äldrepolitik | 11 september 2020

- De som inte orkar jobba ett helt yrkesliv, vart ska de ta vägen? Det frågade sig Liza Di Paolo Sandberg, vice förbundsordförande i SKPF Pensionärerna, på Kommunals digitala seminarium om pensionssystemet i går.

På seminariet diskuterade bland andra Kommunals ordförande Tobias Baudin, SKPF Pensionärernas vice förbundsordförande Liza Di Paolo Sandberg och socialförsäkringsminister Adralan Shekarabi Kommunals nya rapport ”Pension för mödan”, som belyser hur pensionssystemet och den höjda pensionsåldern slår mot kommunalare.

En av de främsta anledningarna till att kommunalare missgynnas i pensionssystemet är att de ofta har fysiskt krävande arbeten som gör det svårt orka jobba fram till riktåldern med hälsan i behåll. Många kommunalare börjar dessutom arbeta tidigare i livet än de med högre utbildning, vilket innebär att de måste arbeta ännu fler år innan pensioneringen.

Liza Di Paolo Sandberg berättade om en vanlig reaktion från medlemmar när de får sin första pensionsutbetalning:

– Oj, var det här allt jag fick fast jag jobbat 40 år som undersköterska?

Sju av tio får garantipension
Statistiken visar att sju av tio pensionerade kommunalare, varav många är medlemmar i SKPF Pensionärerna, är beroende av garantipension. Trots ett långt yrkesliv i ryggen. Kommunals rapport visar att även om de skulle orka jobba några år till, så lönar det sig sällan på grund av de låga lönerna. Man hamnar ändå på en nivå som ger garantipension, varför skillnaden mellan att ha arbetat ett helt yrkesliv i ett låglönejobb och att inte ha arbetat alls är försvinnande små.

Ardalan Shekarabi lyfte den aktuella pensionsreformen i Danmark som något att inspireras av. Där ligger på förslag från regeringen att arbetare i fysiskt tunga yrken ska kunna gå i pension upp till tre år tidigare än ordinarie pensionsålder.

– Där pratar man om arbetares pensioner också. Det går att förändra debatten om pensionerna även i vårt land, sa Ardalan Shekarabi.

Yrkeslivet måste förändras
Liza Di Paolo Sandberg menade att en förbättring av arbetarnas pensioner framför allt kräver stora förändringar i yrkeslivet:

– Arbetslivet är utformat så att de som har störst behov av en bra pension är de som har svårast att få den, sa Liza Di Paolo Sandberg och slog fast att den ojämställda arbetsmiljön och arbetsvillkoren i välfärdsyrkena måste förbättras.

– Det är absolut inte skäligt att pensionerna blir så låga efter ett helt arbetsliv.

  • Läs rapporten ”Pension för mödan” HÄR.
  • Se webbseminariet HÄR.