Klubbat och klart: Snart får 57:orna tillbaka sin skatt

Pension | 30 maj 2024

Igår 29/5 röstade riksdagen ja till återbetalningen till årskull 1957, som förra året tvingades betala orättvist hög skatt. Pengarna kommer att betalas ut till de flesta 57:orna under den första veckan i juli.

“Äntligen är det klubbat och klart! Snart får årskull 1957 tillbaka sina pengar. Vi i SKPF Pensionärerna, de andra pensionärsorganisationerna och inte minst 57:orna själva har kämpat länge för det här”, säger förbundsordförande Liza di Paolo-Sandberg.

Skatteorättvisan som drabbade cirka 110 000 pensionärer födda 1957 berodde på ett tidigare riksdagsbeslut om att höja åldersgränserna i pensionssystemet och skattelagstiftningen. Det gjorde att 57:orna gick miste om det förhöjda grundavdraget, det vill säga lägre skatt, under hela 2023. Det ledde till omfattande protester som till slut fick regeringen att i höstas komma med beskedet att årskullen ska kompenseras. Nu har detta röstats igenom i riksdagen.

Skattefritt och automatiskt
Det här gäller för utbetalningen:

  • Du som berörs behöver inte ansöka om pengarna, utan de betalas ut automatiskt till det konto du anmält sedan tidigare till Skatteverket. Skatteverket kommer att skicka dig ett beslut om kompensation digitalt eller med post.
  • Du som fått ditt slutskattebesked i april eller juni kommer att få kompensationen på skattekontot den första veckan i juli.
  • Återbetalningen kommer att vara skattefri.
  • Om du har en kvarskatt som inte är betald kommer kompensationen först att gå till den obetalda kvarskatten, och därefter betalas eventuellt överskott ut.

Beslutet betyder också att pensionärer som är födda 1959 inte kommer att råka ut för det som hänt årskull 1957.

Mer information om återbetalningen finns på Skatteverkets webbplats.

Läs mer om riksdagens beslut här.

Här kan du läsa SKPF Pensionärernas och SPF:s gemensamma remissvar om kompensation till 57:orna.