Kommande rapport lyfter pensionsfrågan för de med låga pensioner

Äldrepolitik| Pension | 21 maj 2021

- Rapporten ”Höj den allmänna pensionen” berör i allra högsta grad våra medlemmar i SKPF Pensionärerna. Här finns förslag som vi tillsammans med PRO och Tankesmedjan Tiden har arbetat fram och som vi hoppas att politiken och partierna tar upp i kommande valrörelse. Och förslag som vi förväntar oss att man genomför!  Det skriver SKPF Pensionärernas förbundsordförande Liza di Paolo-Sandberg.

Våra medlemmar behöver verkligen bättre pensioner! Det gäller också för den blivande pensionär som idag jobbar inom exempelvis vården eller omsorgen.

Den genomsnittliga pensionsåldern för en medlem i Kommunal är idag 64 år. Alltför låg lön, hårda arbetsvillkor och samtidigt en låg framtida pension att vänta är en trist verklighet för många av våra blivande medlemmar. Så får det inte vara! Arbetslivet måste utformas så att man kan jobba ihop till en god pension. Alla har rätt till ett gott liv även efter arbetslivet!

Pensionerna måste höjas, inte minst för dem med låga pensioner. Målet ska vara att man får minst 70 procent av slutlönen från de sista yrkesverksamma åren i pension.

Ett viktigt förslag i rapporten handlar om att den som har ett tungt jobb och slitit ut sig inte ska behöva ta ut av sin pension i förtid. Arbetsmiljön måste bli bättre men också sjukförsäkringen! Den som är sjuk ska aldrig tvingas ta av framtida pension för att ha råd att vara sjuk!

Reformer ska betalas! Det innebär att avgifterna måste höjas i pensionssystemet. Men redan nu måste staten se till att de många miljarder som betalas in till pensionssystemet också går till pensioner, inte stannar kvar i statsbudgeten!

Med rapporten hoppas vi att pensionsdebatten nu ska ha de som verkligen behöver en bättre pension i fokus. Vi har viktiga förslag i rapporten ”Höj den allmänna pensionen” som måste tas på allvar om våra medlemmar och blivande medlemmar ska få det bättre efter arbetslivet.

Rapporten kommer att presenteras på ett webbseminarium som du hittar HÄR.

Läs hela rapporten HÄR.

Liza di Paolo-Sandberg
Förbundsordförande