Manifestation för jämställda pensioner

Äldrepolitik| SKPF internt | 6 september 2021

Vi har fått nog! Den 9 september startar kvinnoorganisationer, pensionärsorganisationer, fackförbund och politiska kvinnoförbund ett gemensamt upprop för jämställda pensioner. Målet är att sätta press på politiker och makthavare.

Kvinnors pensioner är 31 procent lägre än mäns pensioner. Sverige har högst andel äldre kvinnor som lever i eller på gränsen till fattigdom i hela Norden. Med den takt vi har i dag kommer pensionerna inte vara jämställda förrän dagens tonåringar lämnar arbetslivet.

Organisationerna bakom manifestationen kräver att politiker från höger till vänster tar ett gemensamt ansvar för att reformera pensionssystemet med ett tydligt uttalat mål att höja kvinnors pensioner och sluta pensionsgapet.
Men ojämställda pensioner har sitt ursprung i ett ojämställt arbetsliv. Sveriges Kvinnolobby, en paraplyorganisation för svensk kvinnorörelse, översätter varje år löneskillnaden mellan kvinnor och män till timmar och minuter av en arbetsdag. Löneskillnaden är 10 procent, vilket innebär att kvinnor jobbar gratis en timme om dagen. Varje månad tjänar kvinnor i genomsnitt 3 700 kronor mindre än män. På ett år blir skillnaden 44 400 kronor.

För att sätta fokus på ojämställda pensioner kallar man nu till en manifestation på Stortorget i Gamla stan, Stockholm, torsdagen den 9 september. SKPF pensionärernas förbundsordförande Liza di Paolo-Sandberg kommer att vara en av talarna.

Arrangörer: Centerkvinnorna, Finansförbundet, Forena, Fredrika Bremer-förbundet, FQ Forum- Kvinnor och Funktionshinder, Gröna Kvinnor, KvinnorKan, Kvinnors Rätt, PRO, SKPF-pensionärerna, S-kvinnor, SPF Seniorerna, Sveriges Kvinnolobby, Sverigeunionen av Soroptimister, Tantpatrullen, Unizon, Vårdförbundet.

När: Torsdag 9 september
Klockan: 12:15 – 13:00
Plats: Stortorget, Gamla Stan, Stockholm