Nya medlemmar - nya aktiviteter

Sverige runt | 7 juni 2018

Snön börjar precis falla när Lena Augustsson, ordförande i styrelsen för SKPF Pensionärernas avdelning i Norrtälje, plockar fram sin bunt med flygblad. Att stå i centrum och dela ut flygblad är inte något som avdelningen gör särskilt ofta, men i dag är det den internationella kvinnodagen och ett bra tillfälle för förbundet att synas med en av sina hjärtefrågor.

Kvinnornas pensioner utgör i dagsläget cirka 70 procent av männens. Det gör att en majoritet av de sämst ställda pensionärerna i Sverige är kvinnor. På flygbladet som Lena Augustsson och hennes kollegor i styrelsen delar ut, står det följaktligen: ”Vi kräver pensioner som går att leva på”.

– Det här är en viktig fråga för våra medlemmar. Ungefär 80 procent av oss är kvinnor, och eftersom de flesta har en bakgrund som kommunalare, så vet vi vad det kan innebära för pensionen att ha haft ett yrkesliv med deltidsarbete och en slitsam arbetsmiljö, säger Lena Augustsson.

En fråga som engagerar
Trots det ogynnsamma vädret och kärva budskapet är stämningen god och flera Norrtäljebor stannar till för att prata. Kvinnors pensioner är en fråga som engagerar.

Norrtäljeavdelningen hyr in sig i Folkets hus, i en lokal som de delar med Hyresgästföreningen. Eftersom Hyresgästföreningen bara träffas på kvällstid finns det gott om tid för SKPFarna att träffas. Så ska ske även i dag. Så fort det sista flygbladet är utdelat, eller när kylan fått sista ordet, ska styrelsemedlemmarna samlas i det vackra trähuset för att ha möte och planera verksamheten.

Hemlig resa
En viktig del av denna verksamhet utgörs av resor och olika sociala sammankomster. Jag frågar Eva Axelsson, vice ordförande i avdelningen, vad som står på schemat för i år.

– Under våren ser vi fram emot en tur med Lännakatten, ett gammalt ångtåg som ännu är i drift. Det blir en heldag med en del avstickare och deltagarna hämtas och lämnas som vanligt med buss.

I höst åker vi till Riga och kanske blir det en sväng med Cinderella också. En hemlig resa är också planerad, men den är ju hemlig så den kan jag förstås inte berätta om, skrattar Eva Axelsson.

Bowling för alla
Den som föredrar att stanna i stan behöver inte heller gå sysslolös. Eller hungrig, för den delen.

– Vi kommer att ha både sillunch och räkfrossa under året. Och så den obligatoriska surströmmingssammankomsten, förstås, säger Gun-Britt Viktorsson, och påpekar att det råder delade meningar i styrelsen om hur gott det egentligen är med surströmming – men att alla är överens om att det är en trevlig tillställning som inte får missas.

Till de återkommande aktiviteterna hör också minigolf och bowling. Renée Lindström, som är ett av tre nytillskott i avdelningsstyrelsen, tycker att alla borde testa att bowla, eftersom det lätt går att anpassa efter deltagarnas förutsättningar.

– Jag har artros och kastar med båda händer, det är inga problem. Häng med, det är jätteroligt, uppmanar hon.

En aktivitet som man satsat mer och mer på är föreläsningar. Irene Dahlqvist är ansvarig för studieverksamheten och har sett en utveckling där den klassiska studiecirkeln tappar mark:

– Pensionärer i dag har inte samma tid för studiecirklar som förr. Många äldre är väldigt aktiva och känner att de måste hushålla med sin tid. Då passar föreläsningsformatet bättre, och då är intresset stort.

Mer rock’n’roll
En annan utveckling handlar om den underhållning som bjuds på avdelningens träffar. Med allt fler yngre medlemmar som söker sig till förbundet har det definitivt blivit mer rock’n’roll och ”slagdängor” från scenen.

Tillströmningen har också gjort det till ett angenämt jobb att få folk att engagera sig i styrelsen.

– Vi är bortskämda, det är lätt att få ihop en styrelse här, säger Lena Augustsson, och fortsätter:

– Och alla är engagerade och ställer upp till hundra procent.

Att så är fallet blir uppenbart när man ser styrelsen i fråga möta Norrtäljeborna på gatan i tilltagande snöfall. Med flygblad, glatt humör och ett engagemang som smittar.

Mars 2018

Text Rikard Johansson Foto Rikard Johansson