Nytt förslag om sänkt skatt för pensionärer

Allmänt | 5 september 2023

Tidöpartierna utlovar att sänka skatten för alla pensionärer. Ett välkommet tillskott för många som idag har svårt att få ekonomin att gå runt när levnadskostnaderna ökar. SKPF Pensionärerna menar dock att hela pensionssystemet måste ses över. Regeringen måste också säkerställa att det finns tillräckligt med pengar i statskassan för att stötta välfärden.

I en debattartikel i Expressen i dag utlovar Tidöpartierna sänkt skatt för pensionärer, motsvarande totalt två miljarder kronor. Detta efter måndagens besked om ytterligare ett jobbskatteavdrag för de som arbetar.

– Om skatten sänks för de som arbetar behöver den sänkas även för oss pensionärer för att det ska vara rättvist. Och självklart är alla kronor ett välkommet tillskott nu när många av oss äldre har svårt att få ekonomin att gå runt. Men skattesänkningar löser inte problemet med att vi har ett pensionssystem som ger många äldre alldeles för låga pensioner, säger Liza di Paolo-Sandberg, förbundsordförande för SKPF Pensionärerna.

Förbundet uppmanar riksdagspartierna att omgående agera för en översyn av hela pensionssystemet. Inom ramen för en sådan översyn vill SKPF Pensionärerna bland annat se att pensionsavgiften höjs för att ge utrymme för höjda pensioner.

I debattartikeln menar Tidöpartierna att ”en pensionär med en pension på 25 000 kronor i månaden får 3 400 kronor mer i plånboken varje år”. Det innebär drygt 280 kronor i månaden. Men en stor andel av SKPF Pensionärernas omkring 160 000 medlemmar har betydligt lägre pensioner än så efter yrkesliv i välfärdssektorn, och får därmed en mindre effekt av den föreslagna sänkningen.

­– Skattesänkningen innebär inte att alla pensionärer får 280 kronor mer i månaden, utan många kommer att få betydligt mindre, säger Liza di Paolo-Sandberg, förbundsordförande för SKPF Pensionärerna.

I höstbudgeten som presenteras inom kort anser SKPF Pensionärerna också att regeringen måste prioritera att stötta välfärden.

– Regeringen måste sätta stopp för nedskärningar i vård och omsorg. Det måste finnas utrymme för utökade statsbidrag till välfärden och det måste komma besked snart. Vi vet att detta är något som oroar många av våra medlemmar, säger Liza di Paolo-Sandberg.

Foto iStockphoto