Vi hoppas på garantitillägget

Pension | 21 april 2022

SKPF pensionärerna, PRO och SPF seniorerna är i stora delar positiva till regeringens förslag i vårändringsbudgeten om ett garantitillägg, skriver Altinget i en artikel. Tillägget skulle ge en miljon pensionärer med lägst pension mer i plånboken. 500 000 skulle få 1 000 kronor mer i månaden skattefritt.

Men det finns också en oro att respektavståndet minskar. Det vill säga skillnaden mellan den som arbetat med låg lön och deltid och den som inte arbetat alls. Dessutom vill organisationerna att mer pengar måste betalas in i pensionssystemet som också kommer morgondagens och dagens pensionärer till godo.

SKPF pensionärerna tror att garantitillägg kan ge den med lägst pension lite hopp.

– Framför allt är det flera av våra medlemmar som kommer att omfattas av ett garantitillägg. När priserna skenar har vi gjort en undersökning om vad som händer med våra medlemmar och det ser definitivt inte bra ut. De måste välja mellan att köpa mat eller betala elen, säger hon till Altinget.

– Garantitillägget är en plånbokseffekt som kan ge lite hopp i alla fall. Sen ser vi inte det här som något optimalt. Vi tycker inte att man ska hålla på att lappa och laga i pensionssystemet, utan den allmänna pensionen måste höjas, säger Liza di Paolo-Sandberg är förbundsordförande för SKPF pensionärerna.

Läs hela artikeln här

Foto: Johan Marklund/SKPF Pensionärerna