Blufföretag lurar

Pensionsmyndigheten varnar för bluffbolag

Äldrepolitik | 18 november 2019

Pensionsmyndigheten har under senare tid gått ut och varnat för flera bluffsajter som erbjuder människor “hjälp” med att få rätt pension, men som i stället svindlar dem på deras besparingar. De lockar med att de personer de ringer upp har ytterligare bostadstillägg att hämta eller att de hat fått fel garantipension.

Syftet är dock att lura av människor deras besparingar. ”De som har blivit drabbade är förtvivlade, det är stora tragedier”, säger Erik Fransson på Pensionsmyndigheten till DI.

Upprinnelsen till det hela började med att Pensionsmyndigheten noterade att man fick ta emot ett snabbt växande antal samtal från personer som kommit i kontakt med sajterna – ofta genom Facebook-annonser.

Pensionsmyndigheten har gått ut och varnat för bland annat Livia Pension, vilket lett till att personerna bakom företaget ändrade namn till Pensionsförmedlingen. Andra företagsnamn som har dykt upp är City Pension och Pensionsföreningen. De adresser som har angetts i annonser och annat tillhör företagshotell där det inte ens går att hitta verksamheter med namnen.

Så går lurendrejeriet till:
1. Får personen att lämna känslig information som telefonnummer, personnummer och bankkonto.
2. Ringer upp och ber vederbörande att starta sitt bank-id med bankdosa – inte mobilt bank-id eller bank-id i datorn då man ser var man loggar in.
3. Överföring sker.