SKPF-medlemmar i Aftonbladet om sina pensioner

Pension | 30 november 2023

Nyligen intervjuade Aftonbladet två av SKPF Pensionärernas medlemmar om hur deras pensioner blivit. Trots långa yrkesliv beskriver de båda ekonomiska utmaningar som pensionärer.

Pensionen är många gånger en komplicerad historia, och vi ställs inför en rad olika val som påverkar hur ekonomin ser ut när arbetslivet är slut. Det här har Aftonbladet uppmärksammat genom att intervjua fem pensionärer på temat ”Så blev det för oss när vi gick i pension”. Två är de intervjuade är Brigitte Isaksson, 75 år, från Nyköping och Sara Magnusson, 68 år, från Norrtälje – båda två medlemmar i SKPF Pensionärerna. Gemensamt för dem är också att de har långa yrkesliv bakom sig, bland annat inom vård och omsorg.  

”Man ska kunna klara sig på sin pension”
Brigitte Isaksson berättar i artikeln om att hennes ekonomiska sits är tuff sedan maken gick bort. Detta trots att hon började arbeta redan i tidiga tonåren och att hon fortsatte på deltid inom äldreomsorgen tills hon fyllde 71 år. Bostadstillägget gör att hon klarar sig. 

– Utan det så vet jag inte hur det hade gått. Samtidigt tycker jag att det är helt fel att man får bostadstillägg, man ska kunna klara sig på sin pension, säger Brigitte Isaksson till Aftonbladet.  

”Blir tvungna att dra in på en hel del”
Sara Magnusson berättar att hon och maken har så att de klarar sig just nu, men att läget kommer att förändras när hans tjänstepension tar slut efter en uttagstid på fem år. 

– Vi kommer inte längre att ha råd med de där extragrejerna vi kan unna oss i dag. Vi blir tvungna att dra in på en hel del. Det kommer att märkas. Och om jag skulle bli själv så skulle jag inte klara att bo kvar i huset. Med en pension på 13 500 klarar man sig inte långt, säger Sara Magnusson i Aftonbladets artikel.