Statlig utredning: behåll trygghetspensionen

Pension | 5 april 2024

De nya bestämmelserna om sjukersättning för äldre, trygghetspension, bör behållas. Det föreslår en färsk statlig utredning om sjukförsäkringen. SKPF:s Liza di Paolo-Sandberg håller med: ”Trygghetspensionen är en mycket viktig ventil för de som slitit ut sig på jobbet”.

Bara drygt ett och ett halvt år har gått sedan trygghetspensionen infördes och redan är den under äldreminister Anna Tenjes (M) lupp. Det har rest frågetecken om framtiden för reformen, som gör det lättare för personer i slutet av arbetslivet att beviljas sjukersättning om kroppen inte orkar ända till pensionsåldern. Bland annat har facken Kommunal och Byggnads, varnat för konsekvenserna av att riva upp de nya reglerna.

Men nu har en av utredningarna som äldreministern väntat på landat i att bestämmelserna borde behållas. I slutbetänkandet från Utredningen om sjukförsäkringen i förändring, som presenterades i dagarna, står det att trygghetspensionen bör vara kvar tills vidare och fortsätta att följas upp.

– Det är ett viktigt ställningstagande. Så länge det finns orättvisor i arbetslivet som sliter ut folk måste trygghetspensionen finnas kvar. Reformen blir dessutom ännu viktigare nu när pensionsåldrarna successivt höjs. Det borde inte finnas något annat alternativ för regeringen och äldreministern än att gå på utredningens linje, säger SKPF Pensionärernas förbundsordförande Liza di Paolo-Sandberg.

Anna Tenje har dock flaggat för att hon även väntar på en översyn som Försäkringskassan gör av de förändrade reglerna.Den ska vara klar nu under första halvåret 2024.

– Vi fortsätter att bevaka den här frågan noga. Man ska inte tvingas ta ut ålderspension i förtid bara för att kroppen inte orkar hela vägen, säger Liza di Paolo-Sandberg.