Sara Sjödin från Kommunal och Brita Semb, Ingmar Andersson och Berit Bölander från SKPF Pensionärerna deltog på SKPF-dagen.

Stor uppslutning på SKPF-dag i Västernorrland

Sverige runt | 21 september 2018

Det är en av de avslutande dagarna i augusti och den tryckande värmen, som denna sommar hållit landet i ett järngrepp, har avtagit. Men bland medlemmarna i SKPF-distriktet Västernorrland är värmen påtaglig. Äntligen träffas man igen och många passar på att bekanta sig över avdelningsgränserna.

– Ett trevligt arrangemang, jättebra anordnat. Intressant och underhållande, lät några av kommentarerna under dagen.

Det vankas nybakat bröd, smörgåsar med ost eller skinka i rader och medlemmarna från distriktets avdelningar låter sig väl smaka. Det är samtal kring borden medan besökare från Sundsvall, Timrå, Sollefteå, Ånge, Kramfors och Örnsköldsvik släntrar in, tar en kopp kaffe och så småningom bänkar sig i aulan i Parkaden i Härnösand.
Det är fullsatt. 243 ansikten vänder sig mot ordförande Brita Semb i Härnösands avdelning 76, när hon hälsar alla välkomna.

– Vi har haft SKPF-dagen förut och medlemmarna var så nöjda att vi fick frågan om vi kunde anordna den ytterligare en gång, säger hon till mig under de sista bestyren innan alla satt sig på plats.

Underhållning av klass
Hon är nöjd över programmet, även om det blivit några förändringar mot slutet. Men miljötänket är med när vd för kommunens miljöföretag Hemab, Lena af Geijerstam Unger, presenterar kommunens miljöarbete. Målet är att satsa på förnyelsebara energilösningar för att på så sätt bidra till ett hållbart Härnösand.
Under lunch och följande långrast kan man inspektera Härnösands biogasbil och hybridbil, samtidigt som det blir en bensträckande tipsrunda.

Naturligtvis bjuds det på underhållning av klass med musikerna Klas Norberg och Per-Åke Stockberg, som satt ihop en väl avvägd lista slagdängor lutande mot rock’n’roll.
Dagen avslutas med ett besök av dagens hemliga gäst Berit Högman, Sveriges första kvinnliga landshövding som installerades i residenset i Härnösand i mitten av april.

Demokratiskt arbete
Berit Bölander, förbundsordförande i SKPF pensionärerna, och förbundets distriktsordförande i Västernorrland Ingmar Andersson talade båda om vikten av att för att föra det demokratiska arbetet vidare. Här pekade de också på att representation av äldre i riksdagen är oroande låg, 2,5 procent, och att avdelningarnas arbete måste rikta in sig på att få fler medlemmar att engagera sig.

– Kampen går vidare för ett rättvist pensionssystem och en pension som det går att leva och inte bara överleva på, sa Berit Bölander.

Text Ullacarin Tiderman Foto Ullacarin Tiderman