Kertin Rosenqvist Hedler, Stockholm avd 28.

”Vi trivs bra i avdelning 28”

Sverige runt | 11 december 2017

– Det har gått fantastiskt bra och vi har känt oss väldigt välkomna.
Det säger Kerstin Rosenqvist Hedler om det dryga år som har gått sedan SPRFs Stockholmsavdelning gick upp i SKPF Pensionärernas avdelning 28.
Hon är en av åtskilliga före detta SPRFare över hela landet som funnit sig till rätta som eldsjälar i sina ”nya” lokalavdelningar.

Att hitta en tid för att intervjua Kerstin Rosenqvist Hedler visar sig inte vara helt lätt. Vi behöver bolla datum och tider fram och tillbaks över telefon under ett par veckor innan vi slutligen hittar en vit fläck i almanackan och kan ses hemma i makarna Hedlers lägenhet på Norrmalm i Stockholm.
Det har helt enkelt varit en späckad höst för Kerstin, med engagemang i såväl det lokala pensionärsrådet som i förbundets studie- och utbildningskommitté. För att inte tala om litteraturcirkeln (som hon leder), mötena med franskagruppen (som har träffats för att prata franska i 25 år), rollen som kyrkvärd och arbetet med höstens seminarieserie på ABF-huset.

Lyfta pensionsfrågan
– Just seminarierna har det varit mycket arbete med, särskilt innan. Och det förstås hade aldrig gått utan KGs insatser, säger Kerstin Rosenqvist Hedler och ställer fram en kanna flädersaft åt Här&Nus utsända.
Seminarierna var en satsning från SKPF-distriktet i Stockholm för att lyfta pensionsfrågan. Det blev tre välbesökta träffar med tunga politiker och experter i panelerna, som gav eko även utanför förbundets egna kanaler. Och KG, som Kerstin nämner, är KG Scherman, tidigare generaldirektör för Riksförsäkringsverket och djupt engagerad i pensionsfrågorna. Medan han bokade paneldeltagare och agerade moderator, så ordnade Kerstin mycket av det praktiska kring seminarieserien, som att ta fram programblad och boka lokaler.

”Ett plus ett blev tre”
Det fanns en farhåga hos en del gamla SPRF-avdelningar att deras verksamheter skulle ”ätas upp” av det större SKPF vid sammanslagningen. Men åtminstone här i Stockholm är det uppenbart att ”ett plus ett kan bli tre”, så som de båda förbundens ordföranden uttryckte sina förhoppningar inför samgåendet i juli 2016 (se Här&Nu nr 3 2016).
– Vi gamla SPRFare trivs väldigt bra i avdelning 28. Alla i styrelsen har varit öppna, har lyssnat och gett oss möjlighet att bidra, säger Kerstin Rosenqvist Hedler.
Följaktligen samlar avdelningens styrelse i dag tre medlemmar från det tidigare SPRF. Och även den programgrupp som tar fram avdelningens aktiviteter har medlemmar med bakgrunder från båda förbunden.
– Det sociala är oerhört viktigt och programgruppen jobbar bra med att hitta roliga och intressanta aktiviteter att träffas kring, säger Kerstin Rosenqvist Hedler och nämner bland annat konst- och litteraturcirklar, den årliga sillunchen och den stundande julbordsresan.
Även månadsträffarna bör, utöver information och rapporter, bjuda på trevligheter. Det ska vara roligt att träffas. Ibland kommer underhållningen utifrån och andra gånger hämtas talangerna på närmre håll:
– Vi har en körledare och sångare i styrelsen, så vi kan utlova julsånger på nästa avdelningsmöte.

Diskuterar ekonomi
SPRF bildades en gång i tiden för att arbeta för statsanställdas pensioner. Kunskapen om pensionssystemet och intresset för pensionsfrågorna satte en tydlig prägel på förbundet, och nu är Kerstin Rosenqvist Hedler en av de som tar intresset med sig in i SKPF Pensionärerna.
– Vi träffas i en pensionsgrupp och läser artiklar, rapporter och utredningar och diskuterar allehanda frågor som rör pensionärernas ekonomi. Jag kan inte så värst mycket i jämförelse med en del andra som är väldigt kunniga, men det är intressant och vi har dessutom trevligt när vi ses.
För några dagar sedan deltog hon på sitt sista möte som representant för SKPF i det kommunala pensionärsrådet på Norrmalm. Det har varit en lärorik tid, menar hon. Och avdelningarna borde satsa mer på att få representanter i stadsdelarnas pensionärsråd:
– Allt från stadsplanering och trygghet till trafik och snöröjning påverkar vår vardag och det är viktigt att vi är med och påverkar, avslutar Kerstin Rosenqvist Hedler.

  • Avdelning 28
    Avdelning 28 har cirka 3 200 medlemmar.
    Avdelningen bildades ursprungligen av och för kommunalare med bakgrund i lokaltrafiken. Nuförtiden är avdelningen öppen för alla, oavsett bakgrund, och tack vare samgåendet med SPRF-avdelningen i Stockholm har 28an fått en ännu mer blandad medlemskår.
    SKPF Pensionärerna har ytterligare en lokalavdelning i Stockholm, den betydligt större avdelning 2 som samlar cirka 15 000 medlemmar. Nya medlemmar i SKPF Pensionärerna väljer själva vilken lokalavdelning de vill tillhöra.