Helsingborg avdelning 23.

Avdelning 23 - yngst men bäst i klassen

Sverige runt | 10 april 2017

Förra året firade avdelning 23 Helsingborg 40 år tillsammans med systerklubben avdelning 5 som är betydligt äldre med sina 70 år – och större. När avdelningen bildades organiserade man före detta landstingsanställda medan avdelning 5 bestod av kommunalanställda. I dag har man cirka 550 medlemmar.

Avdelningens ordförande Ann-Mari Andersson menar att det inte spelar så stor roll vilken avdelning man tillhör och många är dubbelanslutna. Och kan på så vis dra fördel av och delta i mängder av aktiviteter.
– Men det sägs att vi har ett bra aktivitetsutbud och många är medlemmar hos oss för att följa med på resor och delta i andra aktiviteter, säger hon.
Och så räknar hon upp litteraturcirkel, stavgång, stickcafé och canastaspel. Avdelningen har sju medlemsmöten per år som varvas med samhällsinformation och musikunderhållning.

Viktigt med socialt arbete
På dagens medlemsmöte är välgörenhetsorganisationen Hela människan – Ria inbjuden och Aina Modig Lindell informerar om organisationens sociala arbete i Helsingborg. Ett arbete som de utför på kristen grund i samarbete med samtliga kyrkoförsamlingar. Organisationen finns i hela Sverige, sammanlagt 80 Ria-enheter.
– Kom gärna förbi och titta in. Vi finns mitt i centrum, säger hon.

Kom gärna förbi och titta in. Vi finns mitt i centrum

Till fikat är det uppdukat med hembakat: chokladkex, sockerkaka, vetelängder – allt bakat av Margareta Jonsson och det är, får jag höra, hennes återkommande insats till medlemsmötena. Och då har hon bakat en hel del. Det är 55 medlemmar som kommit, ett 15-tal har meddelat förhinder, vi är mitt i förkylningstider.

Resor lockar medlemmar
Under mötet roterar några listor för årets resor och utflykter. I början av april har avdelningen en resa till Ikeamuseet i Älmhult och intresset är stort. Några veckor därefter åker man på en fyradagars resa till Åland, en resa som de gör tillsammans med avdelningarna i Landskrona och Ängelholm. Till den resan har Margareta Jonsson och Ann-Britt Danielsson anmält sig. Förra året åkte man till Gotland och den resan var mycket uppskattad.
– Ska inte ni också åka, frågar Ann-Britt Danielsson några medlemmar som sitter vid bordet.
Anita Jönsson väntar spänt på lottdragningen, dagens avslutning, och som vanligt är vinsten blomstercheckar. Hon har redan bestämt vad hon ska köpa om hon vinner, Våreld – en Kalanchoë, förklarar hon.
– Ja, en Våreld. Jag har sett en orange – ovanlig och vacker, säger hon och tittar på sina lotter.

Trivsamt sorl i lokalen
Förutom Åland, har man också en resa ut i det blå – när ingen vet vart bussen är på väg, det återkommande årsmötet och novembermötet med ett glas vin och en räksmörgås, päre-gille i Åhus i september samt en julresa i december.
Under mötet får medlemmarna också möjlighet att anmäla sig till en vinprovning under en resa till Burg i Tyskland. Här är det avdelningen i Landskrona som inte lyckats fylla bussen och bjuder in hugade resenärer.
Ann-Mari Andersson går runt och kramar om medlemmar och hälsar sena gäster välkomna. Det sorlar kring kaffekoppar och fikabröd, man trivs.